Melisa lekarska jest znana ze swoich uspakajających właściwości

Melisa lekarska jest znana ze swoich uspakajających właściwości. W ziołolecznictwie zasłynęła jako doskonały środek na spokojny sen, leczenie bezsenności oraz nerwicy. Mało kto wie jednak, że jest to również roślina, która ma zbawienny wpływ na kwestie związane z trawieniem. Dobrym pomysłem jest zaparzenie melisy lekarskiej zaraz po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Melisa lekarska nazywana jest inaczej cytrynowym zielem dostępna jest m. in. na LekiNatury.pl. Ma to z pewnością bezpośredni związek z jej zapachem. Roślina ta jest uprawiana w Europie od wieków. W tym czasie skupiła wokół siebie uwagę zielarzy oraz… pszczelarzy. Melisa przyciąga pszczoły i to właśnie dlatego ich hodowcy zaczęli się nią interesować.

W liściach melisy lekarskiej znajdują się między innymi:

– trójterpeny;
– garbniki;
– flawonoidy;
– kwasy poifelonowe;
– kwasy organiczne;
– olejek eteryczny;
– sole mineralne.

To właśnie wspomniany olejek eteryczny ma wpływ na właściwości uspakajające melisy. W związku z powyższym napary z melisy są odpowiednie dla osób żyjących w stresie i będących znerwicowanymi. Roślina ta ma także szerokie zastosowanie w kuchni. Jej liście można z powodzeniem dodać do sałatek, różnego rodzaju past do kanapek, doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do twarożku, a nawet jako swoista przyprawa przy przygotowywaniu mięsa. Warto również zauważyć, że na bazie wyciągów z melisy lekarskiej twory się maści, które są niezwykle pomocne podczas walki z opryszczką. Jest to roślina, która ma bardzo szerokie zastosowanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *