Witaminy dla kobiet w ciąży – czy naprawdę są potrzebne?

Gdy dziecko znajduje się w łonie matki, organizm kobiety ma zwiększone zapotrzebowanie na określone witaminy i składniki odżywcze. Wybór preparatów witaminowych jest ogromny. Jednak czy witaminy dla kobiet w ciąży w postaci suplementów diety są naprawdę przydatne? Może wystarczy zbilansowana dieta?

Czy suplementy diety są konieczne w czasie ciąży?

Zazwyczaj podczas ciąży przyszłe mamy, zachowując zbilansowaną dietę, przyjmują wystarczającą ilość witamin i składników odżywczych. Nawet z chwilowym niedoborem, np. B. poprzez poranne mdłości dziecko otrzymuje wszystko, czego potrzebuje z rezerw organizmu.

Zdrowy organizm jest podstawą zdrowej ciąży. Jeśli niedobór witamin utrzymuje się dłużej, ważne jest, aby go uzupełnić. Witaminy dla kobiet w ciąży (https://evita.sklep.pl/pl/c/Ciaza-i-karmienie-piersia/2222916) są tak samo ważne dla przyszłej mamy, jak i dziecka.

Najważniejsze składniki odżywcze w czasie ciąży

Organizm przyszłej mamy potrzebuje znacznie więcej kwasu foliowego i jodu. Dosyć trudno jest zaspokoić to zapotrzebowanie, przy pomocy zbilansowanej diety. Aby wspomóc rozwój dziecka, zaleca się ich dodatkowe przyjmowanie, najlepiej jeszcze przed zajściem w ciążę.

Kwas foliowy niezbędny do wzrostu komórek

W pierwszym trymestrze ciąży niezbędna dla rozwoju dziecka jest witamina B. Kwas foliowy bierze udział we wzroście komórek, a tym samym w tworzeniu układu nerwowego i kręgosłupa w pierwszych 12 tygodniach ciąży. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do rozszczepu kręgosłupa, trwałej deformacji kręgosłupa. Lekarze zalecają dzienną dawkę 400 mg jako suplement diety. Naturalne źródła kwasu foliowego to owoce cytrusowe, drożdże, rośliny strączkowe, brokuły

Jod dla prawidłowego rozwoju dziecka

Pierwiastek śladowy pełni specjalną funkcję w czasie ciąży — reguluje aktywność tarczycy, która zapewnia płynny przebieg metabolizmu energetycznego i hormonalnego — a tym samym bezpośrednio wpływa na rozwój dziecka. Z reguły zalecane jest dzienne spożycie 100-150 mg jodu w postaci tabletek. Przyjmowanie jodu należy skonsultować ze swoim lekarzem. Przy nadczynności tarczycy, nie należy przyjmować jodu.
Naturalne źródła jodu to morskie, orzechy.